Tietosuojavastaava valvoo sääntöjen noudattamista

”Tietosuojavastaavan yhtenä tehtävänä on seurata sääntöjen noudattamista koko organisaatiossa. Koska en mitenkään itse voi tietää ihan kaikkea, mitä eri tuotteiden kehityksessä milloinkin tapahtuu, meillä ovat kaikki ottaneet hyvin vastuuta ja pyytäneet sitten minulta neuvoa, jos vastaan on tullut jotain epäselvää”, FNS:n tietosuojavastaava Minna Nousiainen sanoo.

Hän keskittyy tietosuoja-asioissa hallinnolliseen puoleen kuten sopimusrumbaan ja asiakkaiden kysymyksiin. GDPR:ään liittyvä työmäärä omien prosessien dokumentoinnista alkaen on suuri, eikä työ tietenkään ikinä ole valmis. Koska asetus ei ole kovin yksityiskohtainen eikä tyhjentävä, moni asia on tulkinnanvarainen ja selviää ehkä vasta oikeudessa.

Minna on koulutukseltaan yrityshallinnon tradenomi ja filosofian maisteri. Yliopistossa Jyväskylässä pääaine oli suomen kieli, ja hän päätyikin moneksi vuodeksi töihin lokalisointialalle kieliasiantuntijaksi. Yksi tuolloisista asiakkaista oli Microsoft, josta myöhemmin tuli seuraava työnantaja.

”Siellä tehtävä laajeni käyttäjäkokemus- ja hakukoneoptimoinnin sekä mainonnan ja myynnin seurannan puolelle. Se puolestaan johti siihen, että kun työt siellä loppuivat, pääsin tänne FNS:lle digimarkkinoinnin rekrykoulutuksen kautta elokuussa 2017”, Minna kertoo.

Hänen tittelinsä on koordinaattori. Ihan ensimmäisiä tehtäviä oli Provet Cloudin nettisivujen sisällön uudistaminen ja käännösten tilaaminen eri kielille. Minna seuraa sivuston analytiikkaa, miettii asiakaspolkuja ja sen pohjalta kehittää asiakkaille meneviä automaattisia viestejä. Eniten omalla mukavuusalueella hän kokee olevansa sisällöntuotannon, somen ja analytiikan parissa.

”Uusimpana juttuna vastuullani on Petmeddatan markkinoinnissa sometilien hoito ja muita uuden palvelun lanseeraukseen liittyviä tehtäviä. Se on tosi kivaa ja opettavaista.”

Paljon Minnan aikaa menee myös kääntämiseen. Hän kääntää englannista suomeen ja päinvastoin, ja tilaa ja hallinnoi muita käännöksiä.

”Parasta työssäni on monipuolisuus. Välillä tuntuu, että teen kaikkea muuta paitsi koodaan”, Minna nauraa. Samalla se on myös haastavaa, on pystyttävä pitämään monta palloa yhtä aikaa ilmassa.

FNS on kasvanut hurjasti Minnan tulon jälkeen. Taloon on tullut muitakin ei-insinöörejä, mikä tuntuu humanistista tosi kivalta.

”FNS on hyvä työnantaja. Arvostan kovasti henkilöstöetuja, esimerkiksi päiväkävelybonusta ja Smartum-vaihtoehtoja”, Minna sanoo.

Työn vastapainoksi hän käy salilla ja jumpissa, liikkuu luonnossa, lukee ja katselee leffoja ja sarjoja.

Hän sanoo olleensa aina jonkinasteinen maailmanparantaja. Teini-ikäisestä asti hän on ollut mukana monenlaisissa järjestöissä. Hän on aktiivisesti mukana myös puoluetoiminnassa, mikä varsinkin vaalien alla vie kaiken vapaa-ajan.