Provet Cloud siirtyy AWS:ään

AWS (Amazon Web Services) tarjoaa pilvipalveluita sekä yksityisille että yrityksille.

”Heidän infrastruktuurinsa on erittäin laaja, tarjontaa löytyy laidasta laitaan, VPC:stä (Virtual Private Cloud) yksittäisiin virtuaalikoneisiin”, ryhmäpäällikkö Julius Leppälä kertoo.

FNS:ssä AWS:ää käytetään koko ajan enemmän. Oman raudan ylläpitäminen on kallista, joten pilvipalvelut ovat helpompi vaihtoehto. Nykyisellään meillä on AWS:ssä monia pieniä palveluita sekä suurin osa hallitsemistamme verkko-osoitteista.

Leppälä toteaa, että ison tuotteemme, Provet Cloudin, arkkitehtuuri on pääasiallisesti ollut aina omilla palvelimilla. Kasvava asiakasmäärä kuitenkin kuormittaa suorituskykyä, eikä nykyinen arkkitehtuuri ole niin skaalautuva kuin olisi tarpeen.

”Vuosi sitten aloitimme projektin, että Provet Cloud siirretään AWS:ään kokonaan. Tähän liittyi paljon uuden opettelua ja suunnittelua. Tavoitteena oli rakentaa helposti skaalautuva ympäristö, jolla voidaan vastata kasvavaan kuormitukseen ja asiakasmäärään. Lisäksi tavoitteena oli saada vikasietoisempi arkkitehtuuri, joka jollakin tasolla osaa toipua ongelmatilanteista itsestään.”

Projekti on edennyt, tällä hetkellä AWS:ssä on yksi testiympäristö sekä yksi tuotantoympäristö, jossa on pari isompaa asiakasta. Ympäristöt ovat skaalautuvia, kahdennettuja sekä osittain itsestään toipuvia.

”Jos esimerkiksi yksi web-palvelin kaatuu, AWS tuhoaa sen ja pystyttää tilalle uuden. Lisäksi jos kuorma kasvaa päivän aikana, järjestelmä skaalaa itseään ylöspäin, jotta olisi enemmän resursseja käytettävänä”, Leppälä kertoo.

Tämä näkyy myös alla olevassa kuvassa:  Vasemmalla sarakkeessa on käynnissä olevien instanssien määrä. Päivän aikana se vaihtelee 2-4 välillä kuorman mukaan. Ympäristössä on aina vähintään kaksi instanssia päällä kahdennuksen takia. Yhden instanssin pystytys vie aikaa noin kuusi minuuttia.

”Suunnitelmamme on, että Provet Cloudin muut asiakkaat yleisessä tuotantoympäristössä siirretään AWS:ään tulevaisuudessa. Siirtoa ei tehdä kerralla, vaan asiakkaat siirretään pienissä erissä sovitusti”, Leppälä sanoo.