Muutokseen vastataan ketterästi

Ryhmäpäällikkö Olli Ojala on viihtynyt FNS:ssä pitkään, vuodesta 2004. Hän onkin ensimmäisiä yritykseen palkattuja työntekijöitä.

Ollin tiimi kuuluu Advanced Technologies-osastoon. Tiimi tekee räätälöityjä palveluita, esimerkiksi Snellmanin Anelma-palvelua ja Figen Oy:n PossuNetiä. Anelma on Snellmanin ja lihantuottajien väliseen yhteydenpitoon tarkoitettu järjestelmä, PossuNet puolestaan porsastuotannon seurantaohjelma. Anelman ensimmäinen versio julkaistiin 12 vuotta sitten, PossuNet vuonna 2015.

”Järjestelmät muuttuvat, kun tulee uusia asiakkaita, tulee uusia rajapintoja tai lainsäädäntö muuttuu. Pyrimme vastaamaan asiakkaiden muutostarpeisiin ketterästi”, Ojala sanoo.

Esimerkkinä muutoksesta hän kertoo, että nykyään lihantuottajat voivat kirjautua Anelmaan Minun Maatilani-ohjelmiston kautta. Se on maatalousyrittäjien paljon käyttämä ohjelmisto. Anelmaan kirjautumista varten rakennettiin Minun Maatilani-järjestelmään rajapinta, joka on parhaillaan pilotointivaiheessa.

Ojala on tiiminsä esimies, mutta myös kollega tiimiläisilleen. Hän työstää itsekin koodia.

”Käytämme PHP-ohjelmointikieltä. Moni on harrastuksen kautta oppinut koodaamaan ja tykkää tietystä koodieditorista. Visual Studio on meillä yleisesti käytössä, minä käytän Sublimeä. Itse voi valita, miten tykkää työnsä tehdä.”

Ojala toteaa, että koodaus on mielenkiintoista, mutta kovaa työtä. Siinä oppii ajattelemaan asioita monelta suunnalta. Koodaaminen haastaa ja vaatii keskittymään kunnolla. Se on myös hienoa työtä, näkee oman kädenjälkensä.

Kun tehdään selainkäyttöisiä ohjelmia, työ on laaja-alaista.

”Pitää olla moniosaaja. Kaikki lähtee käyttöliittymästä. Jos se toimii, systeemi tulee parhaiten käyttöön.”

Pitkän uransa aikana Ojala on ehtinyt nähdä FNS:n kasvun. Hommat toimivat hyvin eri lailla kuin 15 vuotta sitten. Samaan aikaan koko IT-ala on kehittynyt vauhdilla. Päätelaitteiden tuleminen muutti työtä paljon.

”Meillä kannustetaan kouluttautumaan. Käytössä on muun muassa järjestelmä, jonka kautta voi varata itselleen kursseja, tarvitseepa koulutusta koodauksessa tai englannin kielessä. Itse olen opiskellut käyttöliittymäasioita.”