Lohkoketju on suojattu ja turvallinen teknologia

”Lohkoketjuista etsitään ratkaisua esimerkiksi yrityskauppojen byrokratiaan keventämiseen ja esineiden internetin tietoturvan parantamiseen. Yllättävän monessa hankkeessa on mukana myös humaania näkökulmaa: uusilla kryptovaluutoilla halutaan taistella muun muassa ilmastonmuutosta ja lapsiavioliittoja vastaan tai kohtuuhintaisen asumisen puolesta”, Blockchain Summit Helsinki -tapahtumaan osallistunut FNS:n vanhempi järjestelmäarkkitehti Samppa Lintula kertoo.

Suuri osa Blockchain Summit Helsinki tapahtuman teknisemmästä toisesta päivästä käytettiin uusien lohkoketjuhankkeiden esittelyyn.

”Valtaosa esityksistä ei mennyt kovinkaan tekniseksi, joten sovelluskehittäjän näkökulmasta DApp (decentralized app) Workshop oli piristävä. Siinä tutustuttiin kooditasolla Ethereum-pohjaisiin Smart Contracteihin, joiden avulla lohkoketjun saa suorittamaan ohjelmakoodia”, Samppa kertoo.

Smart Contractien yleistyminen luottamuksen tarpeen vähentäjänä vaikuttaa väistämättömältä kehitysaskeleelta.

”Toistaiseksi ainakin Ethereum-pohjaisten Smart Contractien suorituskyky on kuitenkin ilmeisesti kyseenalainen. ICO-palopuhekilpailun tuomaristossa oltiin valmiita kuoppaamaan useampikin hanke, kun tavoitellut transaktiomäärät eivät olleet saavutettavissa valitulla teknologialla, ainakaan ilman kohtuuttomia gas-kustannuksia.”

FNS hyödyntää lohkoketjuteknologiaa Petmeddatassa. Se on lemmikkien terveys- ja hoitotietohistorian tietovarasto. Omistajalla on lemmikkinsä hoitotiedot aina mukana, vaikka menisi uudelle klinikalle.

PetMedChain-lohkoketjun käsittelemät data- ja transaktiomäärät on pyritty pitämään maltillisena hyödyntämällä lohkoketjun rinnalla perinteisempiä pilvipalveluja, etenkin salatun datan säilömisessä.

”PetMedChain on ainakin alkuun yksityinen lohkoketju, mikä vähentää tarvetta Smart Contractien tuomalle lisäturvalle. Lohkoketjuun liittyvien tahojen luotettavuus varmistetaan muilla keinoin. Varsinkin näin käyttöönoton alkuvaiheessa lohkoketjun yksityisyys antaa myös hyvät mahdollisuudet reagoida havaittaviin puutteisiin isoillakin teknisillä muutoksilla ilman pelkoa forkeista”, Samppa toteaa.

Lue lisää:
www.petmeddata.com