IT-oppia Tukholmasta

FNS:n vuotuinen syksyn reissu jakaantui tänä vuonna kahteen matkaan. Puolet porukasta kävi Tukholmassa IP EXPO Nordic-tapahtumassa. Yksi heistä oli Erno Voutilainen.

”Tiesin, että messuilla tulee olemaan muutama iso teema, joiden ympärillä pyöritään. Katsoin ennakkoon läpi itseä eniten kiinnostavat luentojen aiheet ja niitä sattui sopivasti osumaan useammalle aihealueelle. Pääteemat, joiden luentoja kävin kuuntelemassa, olivat tietoturva, tietoverkot, pilvi(palvelut) ja DevOps.”

Teemat liittyivät toisiinsa läheisesti. Erno tiivistää konferenssin annin näin: Pilvi on IT-palvelujen suuri mahdollistaja. Monet yritykset ovat viimeistään nyt aloittamassa tai jo aloittaneet sen hyödyntämistä.

Nopeus, luotettavuus ja turvallisuus ovat IT-palvelujen tuottamisessa tärkeitä kilpailuvaltteja, tai jopa elinehtoja, jotka on mahdollista saavuttaa muun muassa automaatiota hyödyntämällä.

”Yksittäisiä luennoilta mieleeni jäi tärppejä, muun muassa että yrityksen sisäisissä tietoverkoissa ”Zero Trust” on hyvä tavoitetila, pilvi on hyvä ja turvallinen IT-alusta. Sinne kannattaa siirtyä, tietysti tietoturvasta huolehtien. Ennalta suunnittelu on tärkeä, koska kolmasosa yrityksistä epäonnistuu IT-ympäristöjensä siirtämishankkeessa pilveen”, Erno toteaa.

Automaatio on avain onnistumiseen.

Luennoilta ja näytteilleasettajien pisteillä vierailuilta mieleen tarttui myös muutamia yrityksiä ja palveluja, joihin hän aikoo tutustua reissun jälkeen, esimerkiksi New Relic, Splunk ja Cisco Meraki.

Matka ei ollut pelkästään opintomatka, vaan samalla vietettiin aikaa työkavereiden kanssa vapaammissa merkeissä.

”Sain hotelliin huonekaverikseni Ville Kääriän, jota en juurikaan entuudestaan tuntenut. Konferenssin ja muun ohjelman välissä ehdittiin hyvin tutustumaan ja vaihtamaan ajatuksia työ- ja vähän muistakin asioista. Keskustelimme erityisesti yrityksen omista palvelinympäristöistä ja niiden nykytilasta, pilvialustojen nykyisestä käytöstä, dokumentoinnista, tulevaisuuden kehityskohteista niihin liittyen, sekä vähän ohjelmistokehityksestäkin”, Erno Voutilainen kertoo.