Edessä on uusi normaali

Uusi vallitseva tilanne ja täysin uudenlaiset arjen haasteet, erityisesti lapsiperheillä, ovat saaneet meidät FNS:llä miettimään kiivaalla tahdilla käytäntöjä, joilla tukea työntekijöidemme arkea. Osa näistä käytännöistä on meillä arkipäivää jo ennestäänkin, kuten mahdollisuus työskennellä etänä mutta etätyön käsite sellaisena kun sen aiemmin mielsimme on saanut uuden lisämausteen. Miten siis selvitä kotona pyörivistä taaperoista ja koululaisista, teineistä ja puolisoista, kissoista ja koirista ja olla silti koko ajan tosi tehokas?

Suunnittele päivät

Koululaisille lukujärjestys on jo ennestään tuttu käsite koulusta. Ota se käyttöön myös itsellesi. Tauot, lounaat ja yhteen asiaan keskittymiset luovat kontrollin tunteen jolloin voit päättää keskittyväsi vain yhteen asiaan kerralla. Ei enää multitaskaamista luojan kiitos! Hyvä kikka on myös jakaa puolison kanssa aamu-ja iltapäivävuorot koululaisten auttamiseen tai taaperoiden viihdyttämiseen. Tämä jakaa mukavasti kuormaa.

Luo yhteiset rutiinit

Lapset rakastavat rutiineja eikä niistä haittaa aikuisillekaan ole. Sovi lasten ja itsesi kanssa mihin aikaan aamulla herätään ja mihin aikaan illalla mennään nukkumaan. Aamulla herätessäsi peseydy ja pukeudu kuten lähtisit töihin. Älä jää hiihtelemään tukka pystyssä ja villasukat jalassa. Usko pois, ulkoisella valmistautumisella on suuri psykologinen vaikutus siihen millä tavalla työntekoon suhtaudut. Sovi lasten kanssa selkeät säännöt kännykän käytöstä, pleikkarin pelaamista ja kaverin kanssa olosta ja pidä niistä kiinni. Helpottaa kummasti kun ei tarvi joka päivä samoista asioista muistutella ja keskustella kesken omaa työpäivää.

Pidä taukoja

Meillä FNS:ssä on henkilöstöetuna ”Päiväkävelyt”. Olemme todenneet että aivot tarvitsevat happea toimiakseen joten maksamme työntekijöillemme palkkaa siitä että käyvät päivittäin päiväkävelyllä kesken työpäivän. Nyt tässä erikoislaatuisessa tilanteessa on happihyppelyn ottaminen erityisen suositeltavaa ellei jopa välttämätöntä. Soita vaikka naapurin ovikelloa ja pyydä kävelylle. Pientä turvaväliä noudattaen tietenkin. Älä jää yksin.

Älä eristäydy

Työpaikka on yhteisö jonka jäseniä olemme. Yhteisö luo turvaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Suurin osa meistä ellei jokainen tarvitsee tätä. Pidä yhteyttä aktiivisesti ja säännöllisesti tiimiisi. FNS:llä on loistavat työkalut jo ennestään etätyöhön. Muut ovat vain yhden Slack-painalluksen päässä.

Varaudu siihen että pinna palaa

Koko perheen oleskelu neljän seinän sisällä voi käydä raskaaksi. Ei ole epänormaalia jos hermostut tai erimielisyyksiä syntyy. Ota tämä tilaisuutena henkilökohtaiseen kehittymiseen neuvottelijana ja kommunikoijana. Pyydä anteeksi jos pinna palaa ja kokeilkaa koko perheen palaveria jossa jokainen saa vuorollaan esittää oman näkemyksensä.

Näillä eväin uuteen normaaliin.

Jack Welch: “Face reality as it is, not as it was or as you wish it to be”